Kvalitetniji hljeb od 30. juna

Bez autora
Jan 12 2011

Pravilnicima o minimalnim tehničko-tehnološkim i sanitarnim uslovima za proizvodnju u mlinsko-pekarskoj industriji, čija potpuna primjena počinje 30. juna, stanovnici Republike Srpske kupovaće kvalitetniji hljeb. U pravilnike su uvršćene brojne sugestije pekara. Iako je primjena pravilnika trebalo da počne još sredinom decembra 2010. godine, oni su prolongirani, jer su pekari i predstavnici Privredne komore RS tražili određene izmjene. Zahtjevi pekara su ispoštovani, te ne postoji nijedan razlog da njihova primjena ne počne 30. juna. Potrošači će od sredine godine imati pekare koje će zadovoljavati sve standarde u tehničkom i higijenskom smislu, te ispunjavati sve potrebne uslove kvaliteta kada je priprema i proizvodnja hljeba i peciva u pitanju.

Kvalitetniji hljeb od 30. junaPravilnicima o minimalnim tehničko-tehnološkim i sanitarnim uslovima za proizvodnju u mlinsko-pekarskoj industriji, čija potpuna primjena počinje 30. juna, stanovnici Republike Srpske kupovaće kvalitetniji hljeb.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Vid Kopanja. Istakao je da su u pravilnike uvršćene brojne sugestije pekara.

- Iako je primjena pravilnika trebalo da počne još sredinom decembra 2010. godine, oni su prolongirani, jer su pekari i predstavnici Privredne komore RS tražili određene izmjene - rekao je Kopanja i naglasio da su zahtjevi pekara ispoštovani, te da ne postoji nijedan razlog da njihova primjena ne počne 30. juna.

- Potrošači će od sredine godine imati pekare koje će zadovoljavati sve standarde u tehničkom i higijenskom smislu, te ispunjavati sve potrebne uslove kvaliteta kada je priprema i proizvodnja hljeba i peciva u pitanju - rekao je Kopanja.

Istakao je da će poslije primjene pravilnika pekari u Republici Srpskoj biti spremni da uporede svoje proizvode sa evropskim propisima i standardima.

Pekarima su u predloženim dokumentima smetale odredbe koje se odnose na to da svaka pekara mora da ima tehnologa i radnika koji je završio srednju školu za pekara. Naglašavali su da bi ovo dovelo do zatvaranja velikog broja pekara u RS.

Predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su pekari u Srpskoj zadovoljni sprovedenim izmjenama.

- Ne slažemo se samo sa pojedinim stavkama u pravilnicima koje se odnose na broj prostorija u pekari i nastojaćemo da ove odredbe prilagodimo - rekao je Trivić i dodao da je najveći dio njihovih primjedbi usvojen.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS rekli su da će inspektori biti spremni da od 30. januara počnu da kontrolišu da li pekare rade u skladu sa izmijenjenim pravilnicima.

Modernizovano pekarstvo

Predsjednik Odbora za pekarstvo Područne privredne komore Bijeljina Njegoslav Zagorac rekao je da će pekarstvo u Srpskoj od 30. juna biti modernizovano i spremno za izlazak na tržište Evropske unije.

- Da je prvobitno predloženi pravilnik ostao na snazi, polovina pekara na području Semberije bila bi zatvorena - rekao je Zagorac, prenijela je Srna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik